Στη στήλη μας “Sexperts” μιλάμε με άτομα που εργάζονται στον τομέα της σεξουαλικής υγείας και τα ρωτάμε για όσα θα θέλατε να μάθετε. Σήμερα φιλοξενούμε το Γιάννη Σταύρου, σύμβουλο σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint. Ο Γιάννης εργάζεται στο κέντρο από την έναρξη της λειτουργίας του και είναι ένα από τα άτομα που ξεκίνησαν την υλοποίηση του project.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό τον τομέα;
Αρκετά χρόνια πριν, έμαθα ότι ζω με τον HIV. Ήταν μία εμπειρία άσχημη για εμένα, η διαπίστωση της ύπαρξης του ιού στον οργανισμό μου, σε εποχές δύσκολες λόγω έλλειψης επαρκούς γνώσης και εφοδίων της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό. Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με το Checkpoint ήταν γιατί θεωρούσα ότι μπορώ με κάποιο τρόπο να προσθέσω το λιθαράκι μου έτσι ώστε είτε το σύνολο του πληθυσμού που απευθύνεται στη δομή να έχει σωστή ενημέρωση όσον αφορά τη σεξουαλική του υγεία είτε να βοηθήσω στη σωστή αντιμετώπιση μιας πιθανής διάγνωσης.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;
Αρχικά να πούμε ότι το Checkpoint είναι ένα project το οποίο έχει στηθεί με πολλή αγάπη από τη κοινότητα για τη κοινότητα. Πολλά είναι αυτά που μου αρέσουν. Ενδεικτικά να αναφέρω την επικοινωνία με τον κόσμο και το ότι η θέση που βρίσκομαι σου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεσαι ότι προσφέρεις με κάποιον τρόπο στο σύνολο της κοινωνίας.

Πώς είναι να ανακοινώνεις σε κάποιο άτομο ότι έχει ένα αντιδρών (θετικό) αποτέλεσμα στην εξέταση HIV;
Σίγουρα τη διαχείριση της κατάστασης στη πιθανότητα ενός αντιδρώντος αποτελέσματος δεν την λες εύκολη και ευχάριστη υπόθεση. Παρόλα αυτά, κάθε άνθρωπος που θα βιώσει αυτή την εμπειρία είναι διαφορετικός, με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, διαφορετική πληροφόρηση, άρα και ανταποκρίνεται ίσως διαφορετικά από κάποιον άλλον. Εμείς είμαστε εκεί για να στηρίξουμε και να κατευθύνουμε το άτομο για τη καλύτερη δυνατή διασύνδεσή του με το σύστημα υγείας.

Για ποια πράγματα ρωτάνε συνήθως τα άτομα που έρχονται για εξέταση;
Τα τελευταία χρόνια, ευχάριστα θα έλεγα, αυτό που έχω προσωπικά αντιληφθεί είναι ότι αυξάνεται η ανάγκη γνώσης για την PrEP. Όπως αρκετά άτομα θα γνωρίζουν, η PrEP είναι προληπτική αγωγή που μπορεί να λάβει ένα άτομο που δε ζει με τον ιό, έτσι ώστε ανεξάρτητα από τις πρακτικές που ακολουθεί να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του έναντι του ιού σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το ευχάριστα το έθεσα διότι η PrEP, όπως έχει αποδειχθεί από τα χρόνια χορήγησής της σε χώρες του εξωτερικού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νέες HIV λοιμώξεις.

Πιστεύεις ότι η νεότερη γενιά (18-25 ετών) έχει περισσότερες γνώσεις στο κομμάτι της σεξουαλικής υγείας από ότι είχαν προηγούμενες γενιές στην αντίστοιχη ηλικία;
Από το 2000 και μετά είναι πολύ διαδεδομένο το ίντερνετ. Αυτό δίνει εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία. Δυστυχώς κάποιες φορές στη λάθος πληροφορία. Σίγουρα, όμως, λόγω πρόσβασης οι νέες γενιές έχουν καλύτερη ενημέρωση από τις παλαιότερες γενιές.

Πες μας μια σύντομη συμβουλή για την πρόληψη και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.
Μάθε τι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, μπορεί να έχουν οι πρακτικές που ακολουθείς και αποφάσισε εσύ πώς θα λειτουργήσεις. Η σωστή ενημέρωση και οι συχνές εξετάσεις βοηθούν στη διατήρησης της σεξουαλικής μας υγείας.