Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γυναίκες και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε την υγεία μας από τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός, που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (πρωκτικού, κολπικού ή στοματικού σεξ). Έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι. Αρκετοί από αυτούς προσβάλουν τους βλεννογόνους και με βάση την δυνατότητα τους να προκαλούν καρκίνο χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού» και «υψηλού» κινδύνου. Κάποιοι από τους «χαμηλού» κινδύνου τύπους είναι υπεύθυνοι για τα γεννητικά κονδυλώματα.

 

ΗPV στις γυναίκες

O HPV  είναι ένα ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και κονδυλώματα και στα δύο φύλα. Επειδή στον HPV οφείλεται η πλειοψηφία των γυναικολογικών καρκίνων (99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, 70% των καρκίνων του αιδοίου και 40% των καρκίνων του κόλπου) τα περιστατικά των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV είναι περισσότερα στο γυναικείο πληθυσμό και ο κίνδυνος μεγαλύτερος. Σχεδόν όλες θα εκτεθούν στον ιό σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά νόσος θα εμφανιστεί σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων με εμμένουσα λοίμωξη.

 

Διάγνωση των κονδυλωμάτων

Ο γιατρός σου μπορεί να εντοπίσει με μία δερματολογική εξέταση τα κονδυλώματα που βρίσκονται εξωτερικά στο σώμα σου. Όμως στην περίπτωση που είναι εσωτερικά στη γεννητική περιοχή απαιτείται γυναικολογική εξέταση και ενδεχομένως κολποσκόπηση. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αφαίρεσής τους: με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή με χειρουργική αφαίρεση.

 

Η χρήση προφυλακτικού με προστατεύει;

Στην περίπτωση του HPV, το προφυλακτικό δεν εγγυάται απόλυτη προστασία από τη μετάδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό. Επίσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά την ερωτική πράξη.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ για τον HPV;

Και βέβαια. Μέσω του εμβολιασμού είναι εφικτή η προστασία από την πλειοψηφία των κονδυλωμάτων και από ένα μεγάλο αριθμό καρκίνων. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στη χώρα μας σε κορίτσια από 11 έως 18 ετών και σε γυναίκες έως 26 ετών που ανήκουν σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με HIV.  Μέγιστο όφελος από τον εμβολιασμό έχουμε αν γίνει πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, λόγω της συνεπακόλουθης πιθανής έκθεσης σε κάποιο από τα στελέχη του ιού. Ωστόσο είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι έχει υπάρξει λοίμωξη από κάποιον τύπο. Επιπλέον πρέπει να αναλογιστούμε και την προστασία που παρέχεται έναντι των υπολοίπων τύπων που περιέχονται στο εμβόλιο. Το πιο πρόσφατο εμβόλιο είναι 9δύναμο, που καλύπτει δηλαδή 9 τύπους οι οποίοι ενοχοποιούνται για το 90% των κονδυλωμάτων, περισσότερο από το 90% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την πλειονότητα των υπόλοιπων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής.

 

Γιατί να εμβολιασθώ αφού κάνω κάθε χρόνο το Τεστ Παπανικολάου;

Το Τεστ Παπανικολάου εξασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση μίας βλάβης στον τράχηλο της μήτρας, ώστε να παρακολουθηθεί και αν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από την λοίμωξη και αποτελεί τη βάση για τη προστασία έναντι του  HPV.  Ο εμβολιασμός συνδυάζεται με τη «δευτερογενή πρόληψη» και δεν την υποκαθιστά, ώστε να  εξαλειφθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο τράχηλο της μήτρας.