Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι άνδρες που έχουμε σεξουαλικές επαφές με άνδρες και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε την υγεία μας από τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

 

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός, που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (πρωκτικού, κολπικού ή στοματικού σεξ). Έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι. Αρκετοί από αυτούς προσβάλουν τους βλεννογόνους και με βάση τη δυνατότητα τους να προκαλούν καρκίνο χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού» και «υψηλού» κινδύνου. Κάποιοι από τους «χαμηλού» κινδύνου τύπους είναι υπεύθυνοι για τα γεννητικά κονδυλώματα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του HPV;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο, νόσος θα εκδηλωθεί μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων στους οποίους συμβαίνει εμμένουσα λοίμωξη από τον ιό. Οι «χαμηλού» κινδύνου τύποι και κυρίως οι τύποι 6 και 11, προκαλούν τα κονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Οι «υψηλού» κινδύνου τύποι, και κυρίως οι τύποι 16 και 18, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και στα δύο φύλα (τράχηλος της μήτρας, αιδοίο, κόλπος, πέος, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).

 

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως σαν ένα μικρό εξόγκωμα ή μια ομάδα εξογκωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στον πρωκτό. Μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και να είναι ανάγλυφα ή επίπεδα. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας: με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή με χειρουργική αφαίρεση.

 

Η χρήση προφυλακτικού με προστατεύει;

Στην περίπτωση του HPV, το προφυλακτικό δεν εγγυάται απόλυτη προστασία από τη μετάδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό. Επίσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά την ερωτική πράξη.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ για τον HPV;

Και βέβαια. Μέσω του εμβολιασμού είναι εφικτή η προστασία από την πλειοψηφία των κονδυλωμάτων και από ένα μεγάλο αριθμό καρκίνων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του EACS (European Aids Clinical Society, 26 October 2017), ο εμβολιασμός έναντι του HPV συστήνεται για όλα τα οροθετικά άτομα έως 26 ετών και για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ) έως 40 ετών. Στην Ελλάδα, βάσει των συστάσεων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, υπάρχει πλήρης αποζημίωση για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ηλικίας 18-26 ετών και για τις οροθετικές γυναίκες έως 26 ετών. Μέγιστο όφελος από τον εμβολιασμό έχουμε αν γίνει πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Το πιο πρόσφατο εμβόλιο είναι 9δύναμο, που καλύπτει δηλαδή 9 τύπους οι οποίοι ενοχοποιούνται για το 90% των κονδυλωμάτων και την πλειονότητα των καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής.

 

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται για τον HPV οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες;

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό HPV σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Μεγάλο ποσοστό καρκίνων στο στόμα, στο φάρυγγα, στον πρωκτό και στο πέος σχετίζονται με τον ιό HPV. Για το λόγο αυτό η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού και η συστηματική εξέταση (δευτερογενής πρόληψη) όπου είναι εφικτή (π.χ. πρωκτός), μπορούν να προφυλάξουν την υγεία σου. Για περισσότερες πληροφορίες, συζήτησε το θέμα με το γιατρό σου.