Υπηρεσίες

Τα “Checkpoint” είναι κέντρα πρόληψης , στα οποία παρέχουμε υπηρεσίες ενημέρωσης αλλά και γρήγορη εξέταση για HIV και ηπατίτιδες B και C.

Εξέταση

Στα «Checkpoint» μπορείς να κάνεις δωρεάν και ανώνυμα, γρήγορο τεστ για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο «rapid test» η οποία δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό, με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Το ποσοστό εγκυρότητας κυμαίνεται από 99,6 έως 100%.

Σε περίπτωση που το τεστ δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς, θα πρέπει να ακολουθήσει διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να κάνεις επιβεβαιωτικές εξετάσεις και να παρακολουθήσει την υγεία σου το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Μπορούμε να μεσολαβήσουμε και για αυτό το ραντεβού και να σε συνοδεύσουμε στο νοσοκομείο.

Εξέταση για HCV συνιστάται σε άτομα που έχουν κάνει χρήση ουσιών, σε άτομα που έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν το 1992 και δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, καθώς και σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και ακολουθούν αιματηρές πρακτικές στη διάρκεια του σεξ.
 

Εξέταση για HBV συνίσταται σε άτομα ηλικίας 35 και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα Β.

Συμβουλευτική

Γνωρίζεις πώς μεταδίδονται και πώς δε μεταδίδονται ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C; Γνωρίζεις ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πώς μπορείς να προφυλαχθείς από αυτά; Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το προφυλακτικό; Γνωρίζεις τι είναι η προφύλαξη μετά από την έκθεση (PEP) στον ιό HIV; Γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV, λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, έχουν προσδόκιμο και ποιότητα ζωής όπως κάθε άνθρωπος και ότι δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HIV;

Όλα αυτά είναι θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε παρέα και να σου λύσουμε κάθε απορία. Αν είσαι καλά ενημερωμένος, μπορείς να νιώθεις περισσότερο ασφαλής για τη σεξουαλική σου υγεία. Μπορείς επίσης να μοιραστείς μαζί μας και να συζητήσουμε για τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθείς, να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο ρίσκο και να συζητήσουμε τρόπους ασφαλέστερου σεξ. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο, προσεγγίζοντας τόσο το γενικό πληθυσμό, όσο και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες εξορμήσεις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει δωρεάν πάνω από 3.500.000 προφυλακτικά, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και πρόληψης.

Η γνώση είναι δύναμη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της σεξουαλικής υγείας!