Στη νέα μας στήλη “Sexperts” μιλάμε με άτομα που εργάζονται στον τομέα της σεξουαλικής υγείας και τα ρωτάμε για όσα θα θέλατε να μάθετε. Σήμερα φιλοξενούμε τον Στέργιο Μάτη, προϊστάμενο του Athens Checkpoint, ο οποίος εργάζεται στο χώρο αυτό εδώ και 10 χρόνια.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό τον τομέα;

Κατά κάποιο τρόπο με την συγκεκριμένη εργασία συναντηθήκαμε. Εργαζόμουν νύχτα σε μπαρ και ήξερα την κοινότητα καλά. Όταν με προσέγγισαν για το project του Checkpoint, το είδα ως ευκαιρία εξέλιξης. Άρπαξα την ευκαιρία και στρώθηκα στη δουλειά. Δέκα χρόνια μετά εργάζομαι ως προϊστάμενος του Ath Checkpoint.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Υπάρχουν πολλά κομμάτια που σε γεμίζουν, όπως η επαφή με τους ανθρώπους. Παρόλο που είναι πιθανό να βρίσκονται σε μια δύσκολη συνθήκη, προσπαθείς μαζί τους να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις. Το να τους συνοδεύεις να βρουν τα βήματα τους είναι αρκετό για να αισθανθείς όμορφα. Πολλά άτομα θεωρούν ότι μόνο προσφέρεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτό – γυρνάς σίγουρα στο σπίτι σου και αισθάνεσαι γεμάτος, γιατί κάτι έκανες για κάποιον άλλον άνθρωπο.

Πώς είναι να ανακοινώνεις σε κάποιο άτομο ότι έχει ένα αντιδρών (θετικό) τεστ HIV;

Σίγουρα η στιγμή της κοινοποίησης ενός αποτελέσματος ανακινεί έντονα συναισθήματα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όμως, οπότε το να γενικεύσουμε και να πούμε ότι γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή αισθανόμαστε κάτι συγκεκριμένο στην όποια κοινοποίηση του αποτελέσματος δεν ισχύει. Εμείς καλούμαστε από τη θέση μας να προσαρμοστούμε στο χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας του εκάστοτε ανθρώπου και μαζί να καταφέρουμε να διαχειριστούμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Συνήθως τα άτομα που θα ακούσουν ότι υπάρχει ένα αντιδρών αποτέλεσμα στο Checkpoint – θα έλεγα πως – κυριολεκτικά κρέμονται από τα χείλη μας για την πορεία της όλης συνθήκης, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχει δημιουργηθεί μια σχέση με το άτομο. Αν η σχέση έχει δημιουργηθεί, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα έχουμε και μια πετυχημένη διασύνδεση για τη θεραπεία και παρακολούθηση του HIV. 

Πες μας για μια δύσκολη στιγμή της εργασιακής εμπειρίας σου αυτά τα χρόνια.

Δύσκολες στιγμές έρχονται κυρίως στις περιπτώσεις που έχουμε ανθρώπους που τους είναι αδύνατο – εκείνη τουλάχιστον την περίοδο της ζωής τους – να απορροφήσουν σωστά μια πληροφορία. Είτε δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα είτε δεν μπορούν να αποδεχτούν τους τρόπους μετάδοσης του HIV. Υπάρχουν φοβίες, οι οποίες δυστυχώς είναι μια πάγια κατάσταση, και έτσι είναι άλλες οι υπηρεσίες που θα πρέπει να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα άτομα. Τότε αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αισθάνεσαι ανήμπορος απέναντι στο όποιο άτομο απευθύνεται σε σένα.

Πιστεύεις ότι η νεότερη γενιά (18-25 ετών) έχει περισσότερες γνώσεις στο κομμάτι της σεξουαλικής υγείας από ότι είχαν προηγούμενες γενιές στην αντίστοιχη ηλικία;

Σίγουρα υπάρχει τεράστια διαφορά της τώρα γενιάς από τις παρελθοντικές στην αντίστοιχη ηλικία σε σχέση με την πρόσβαση στην πληροφορία. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο καλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση υπάρχει στο Internet, το οποίο είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφορίας. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι δεν είναι απαραίτητα σωστή η πληροφορία στην οποία έχει πρόσβαση ένα νεαρό άτομο, γιατί μπορεί να πρόκειται για παραπληροφόρηση. Αν το συγκρίνω με τις παρελθοντικές γενιές, εγώ θυμάμαι ότι σε νεαρότερη ηλικία – βιωματικά μιλώντας πάντα – η ενημέρωση γινόταν μέσω φίλων ή μέσω κάποιας VHS κασέτας πορνό. Έτσι μαθαίναμε για το σεξ. Στις καλύτερες περιπτώσεις υπήρχαν λίγες οικογένειες που ήταν φιλικά προσκείμενες προς την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Σίγουρα πάντως συνεχίζει να υφίσταται ένα τεράστιο κενό που αφήνει η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, γιατί όπως είπαμε πριν, δεν είναι απαραίτητο ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι και η πρόσβαση στη σωστή πληροφόρηση. 

Πες μας μια σύντομη συμβουλή για την πρόληψη και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.

Επειδή οι πρακτικές που ακολουθεί κάθε άτομο είναι διαφορετικές, θα πρότεινα συχνές εξετάσεις ώστε να γνωρίζουμε το status μας. Είναι πολύ σημαντικό, μιας και ζούμε σε εποχές που δεν έχει τόση σημασία το αν κάποιος ζει με τον HIV ή όχι. Αρκεί να το γνωρίζει. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει σε θεραπεία και να προστατεύσει τον εαυτό του και τους ερωτικούς του συντρόφους.