11 Μαρτίου σήμερα, και μια ιδιαίτερης σημασίας επέτειος για τα CheckPoint της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δύο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν τη μέρα αυτή:

11 Μαρτίου 2014: εγκαίνια Thess CheckPoint

Ξεκινά τη λειτουργία του σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκη; το Κέντρο Πρόληψης & Εξέτασης Thess Checkpoint, με την επιφύλαξη ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα αγκαλιάσει το εγχείρημα. Ευτυχώς, σχετικά πολύ γρήγορα, μας διέψευσε η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα του ευρέως νεανικού πληθυσμού που συμπαρέσυρε και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στο ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο κάλεσμα της πρώτης καμπάνιας: Είσαι για ένα γρήγορο;
Έκτοτε, και μεσολαβώντας σχεδόν δύο χρόνια περιορισμένης λειτουργίας λόγω της πανδημίας Covid-19, το Thess Checkpoint έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20.000 εξετάσεις εντός και εκτός δομής για HIV, ηπατίτιδες C και Β και σύφιλη. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έναρξης των εργασιών της δομής αρχίζει να διαφαίνεται η αναγκαιότητα ύπαρξής της στην πόλη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο πέρας του χρόνου. Καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, υπήρξαν χρονιές κατά τις οποίες στο Thess Checkpoint έγιναν έως και το 80% των νέων διαγνώσεων στη Β. Ελλάδα κάνοντας το τεστ για τον ιό HIV.

11 Mαρτίου 2019: εμπρησμός του Αth CheckPoint

Φωτογραφία από σχετικό άρθρο στο CNN Greece, EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ίδια ημερομηνία όμως είναι σημαντική για εμάς και για έναν άλλο λόγο. Ήταν ξημερώματα 11ης Μαρτίου 20219 όταν μας κάλεσαν από την αστυνομία και την πυροσβεστική για να μας αναφέρουν τον εμπρησμό της δομής της Αθήνας, του Ath Checkpoint, εμπρησμός ο οποίος – έπειτα από έρευνα των αρχών – διαπιστώθηκε ότι είχε ομοφοβικά και τρανσφοβικά κίνητρα. Διαπιστώσαμε με λύπη πώς το στίγμα συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν συνυπολογίσουμε την βαθιά ομοφοβία και απροκάλυπτη τρανσφοβία που κρύβει μια τέτοια επίθεση, γίνεται κατανοητό πόση δουλειά ακόμα χρειάζεται να γίνει όχι μόνο για να αποφευχθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον αλλά για οχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με πολλαπλή ευαλωτότητα και η προστασία τους απέναντι στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Αντίθετα απ’ότι ενδεχομένως περίμεναν οι δράστες της επίθεσης, δεν το βάλαμε κάτω, σταθήκαμε στα πόδια μας και συνεχίσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με αμείωτο ρυθμό, καθώς η πρόληψη, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την καλή σεξουαλική υγεία και τη διαχείριση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
11 Μαρτίου λοιπόν και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερηφάνεια.
Γενέθλια CheckPoint Θεσσαλονίκης

Προτεινόμενο soundtrack για να γιορτάσετε μαζί μας: