Το σπέρμα είναι το παχύρρευστο, κρεμώδες, υπόλευκο υγρό που βγαίνει από το πέος – συνήθως – κατά τη διάρκεια του οργασμού. Το σπέρμα αποτελείται από τα σπερματοζωάρια και ένα υγρό που ονομάζεται σπερματικό πλάσμα και περιέχει πολλά άλλα συστατικά, όπως νερό (σε ποσοστό περίπου 80%) και υγρά από τον προστάτη, τις σπερματοδόχους κύστεις και τους βολβοουρηθρικούς αδένες. Περιέχει, επίσης, πρωτεΐνη, σάκχαρα, φρουκτόζη, γλυκόζη, νάτριο, ψευδάργυρο, χλώριο, ασβέστιο, γαλακτικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και ουρία.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διαρκεί περίπου 75 ημέρες, ενώ κάθε εκσπερμάτιση (cumshot) είναι 2 με 5ml, δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού, και περιέχει 40 με 500 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που παράγει ένα άτομο είναι ευθέως ανάλογος του όγκου των όρχεων (τα οποία ζυγίζουν 10 με 15 γραμμάρια).

Τι συμβαίνει, όμως, με τη διόλου σπάνια πρακτική της κατάποσης του σπέρματος; Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κάτι “λάθος”, “βρώμικο” ή “ανθυγιεινό” στην κατάποση – η επιλογή αυτή εναπόκειται στις προτιμήσεις του κάθε ατόμου και στο κατά πόσο εξιτάρεται από κάτι τέτοιο. Ως επί το πλείστον, τα συστατικά που συνθέτουν το σπέρμα είναι ασφαλή για κατάποση, ενώ χωνεύεται με τον ίδιο τρόπο που χωνεύεται και η τροφή. Ωστόσο, σε σπανιότατες περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο σπέρμα, κάτι που είναι γνωστό ως υπερευαισθησία στο ανθρώπινο σπερματικό πλάσμα. Σημειώνουμε πως η κατάποση θα μπορούσε να ενέχει κινδύνους ως προς την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV σε κάποιες περιπτώσεις.

Το σπέρμα δεν έχει υψηλή θερμιδική αξία. Συγκεκριμένα, κάθε εκσπερμάτιση έχει περίπου πέντε με επτά θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο και μια τσίχλα. Ως προς το pH, συνήθως είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό (με μέσο pH 7,3 ως 8,4). Η γεύση του διαφέρει από άτομο σε άτομο: σε κάποια άτομα μπορεί να έχει πικρή ή αλμυρή γεύση, ενώ σε άλλα γλυκιά. Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι η διατροφή επηρεάζει τη γεύση του σπέρματος, διαθέτουμε κάποιες ενδείξεις ότι κάποιες τροφές, όπως το σέλινο, το μοσχοκάρυδο, ο ανανάς και η παπάγια, μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση του. Παρόμοια με τη γεύση, η μυρωδιά του σπέρματος μπορεί να ποικίλλει αρκετά ανάλογα με συνθήκες, όπως η υγεία και η διατροφή.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατάποση σπέρματος θα μπορούσε να βελτιώνει τη διάθεση και να μειώνει το άγχος, αφού αυτό περιέχει ενδορφίνες, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη. Επιπλέον, το σπέρμα περιέχει μελατονίνη, τη φυσική ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα μας για να ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου. Τέλος, η έκθεση στο σπέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη πορεία της εγκυμοσύνης.

Το σπέρμα, λοιπόν, είναι πολύπλοκο, ο έρωτας δεν έχει ταμπού και φυσικά το σεξ είναι πολύ κουλ!