Το sexting είναι η ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων (με υπονοούμενα ή και σαφείς σεξουαλικές αναφορές), φωτογραφιών ή βίντεο. Το οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να περιέχει γυμνό, να δείχνει προσομοιωμένες ή πραγματικές σεξουαλικές πράξεις ή και να πρόκειται για live συνομιλίες μέσω κάμερας. Το sexting εμπίπτει στην κατηγορία του cybersex, που ορίζεται ως κάθε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Στην εποχή του Internet το sexting είναι μια ακόμα έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα συνήθης, ειδικά σε εφηβικές και νεαρές ηλικίες. Έρευνες δείχνουν πως 3 στις/στους 4 νεαρές/νεαρούς ενήλικες έχουν συμμετάσχει σε sexting. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συμμετοχή σε sexting σε σύγκριση με τους άνδρες και περισσότερο στο πλαίσιο ρομαντικής σχέσης, αντίθετα με τους άνδρες που το κάνουν συχνότερα στο πλαίσιο σεξουαλικής (αντί για ρομαντικής) σχέσης.

Για ποιους λόγους, όμως, είναι το sexting τόσο δημοφιλές; Κάποιοι από τους βασικότερους είναι επειδή: είναι ένας τρόπος εξερεύνησης της εμπιστοσύνης και σύνδεσης με άτομο που μας ενδιαφέρει, μπορεί να είναι λιγότερο “τρομακτικό” ή απαιτητικό από μια δια ζώσης σεξουαλική επαφή, τονώνει την αυτοεκτίμηση, επιστρατεύει τη φαντασία, βελτιώνει την οικειότητα και την εγγύτητα σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση (ειδικά σε συνθήκες που δεν είναι δυνατή η σωματική επαφή – βλ. peak της πανδημίας COVID-19), και φυσικά προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση. Κάποια άτομα περιγράφουν το sexting ως “κάποιου είδους προκαταρκτικό πριν από τη συνάντηση”, ενώ σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας γίνεται ψηφιακά, πολλά άτομα λένε ότι αισθάνονται πιο εύκολα να γράψουν κάτι παρά να το πουν δυνατά.

Και τι πρέπει να προσέξω όταν κάνω sexting; Κατ’ αρχάς, η έννοια της συναίνεσης είναι για ακόμα μια φορά βασική, όπως και η συμφωνία για το αν τα μηνύματα και το οπτικοακουστικό υλικό θα διατηρηθεί μετά το τέλος της ανταλλαγής ή θα διαγραφεί. Αφού καθοριστούν οι βασικοί “κανόνες”, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεκινήσεις: λέγοντας ότι σκέφτεσαι το συγκεκριμένο άτομο, αναφέροντας κάτι σεξουαλικό που θέλετε να δοκιμάσετε, μιλώντας για το τι πρόκειται να κάνετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε, αναφέροντας αγαπημένα μέρη του σώματος/σεξουαλικές πρακτικές/σενάρια ρόλων κ.ά.

Δεδομένου του ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι αναφορικά με το sexting, όπως είναι η ηθελημένη ή αθέλητη διαρροή του οπτικού υλικού σε τρίτα πρόσωπα, ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η προστασία του κάθε ατόμου είναι να μη συμπεριλαμβάνεται το πρόσωπο ή οποιοδήποτε χαρακτηριστικό αναγνώρισης (tattoos, piercings, σημάδια εκ γενετής) σε φωτογραφίες και βίντεο που θα αποσταλούν.

Σε κάθε περίπτωση το sexting είναι πλέον ένα είδος σεξ και φυσικά είναι πολύ κουλ!