Το spanking ορίζεται ως η πράξη συναινετικού “ξυλοδαρμού” με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση των δύο μερών. Η ένταση και η διάρκεια της πράξης μπορεί να ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή περισσότερων εργαλείων (π.χ. ξύλινο κουτάλι, σιλικονούχο κουπί, μπαστούνι, μαστίγιο κτλ.) ή και να γίνεται με τα χέρια. Το spanking συναντάται συχνά στο BDSM (δουλεία και πειθαρχία, κυριαρχία και υποταγή, σαδισμός και μαζοχισμός), αλλά η πρακτική δεν ανήκει αποκλειστικά σε αυτό.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες spanking: το ερωτικό (συνήθως μια μορφή προκαταρκτικών), το “τιμωρητικό” (μοναδικός σκοπός είναι η τιμωρία), το θεραπευτικό (ως στόχο έχει την καθαρτική συναισθηματική εκτόνωση του ατόμου που δέχεται το spanking), το hardcore (το ανώτερο στην κλίμακα του πόνου) και το spanking κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ρόλου (που γίνεται σε συνδυασμό με παίξιμο ρόλων που έχουν να κάνουν με άνιση εξουσία/δύναμη).

Το ερώτημα που συχνά προκύπτει σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πρακτική είναι γιατί μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση στους ανθρώπους. Κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους είναι η διερεύνηση της δυναμικής της υποταγής και της κυριαρχίας (ακόμα και για αρχάριους/ες/α), το ότι μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση της συνείδησης προσφέροντας μια πνευματική εμπειρία, να ανακουφίσει από το άγχος, να δημιουργήσει μια αίσθηση απελευθέρωσης, να συμβάλει στην εξερεύνηση του σώματος και του εαυτού, καθώς και να δώσει μια ευκαιρία για περιπέτεια και απόδραση από τη ρουτίνα. Τέλος, ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι βοηθά στη διαχείριση ή επεξεργασία του τραύματος, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Τι συμβαίνει όμως στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια του spanking; Εκτός από τη χαλάρωση, απελευθερώνονται ενδορφίνες και άλλες ορμόνες που προκαλούν ευχαρίστηση και ευεξία, όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη. Επομένως, το ότι η πρακτική αυτή μπορεί να είναι αγαπημένη πολλών ατόμων οφείλεται εν μέρει και στη βιοχημική μας σύσταση.

Ιδιαίτερα σημαντική για το spanking είναι η τεχνική (π.χ. ενδείκνυται η κλιμάκωση στην ένταση και τα χτυπήματα στο κατώτερο, εσωτερικό κομμάτι του οπισθίου, που είναι η καλύτερη περιοχή για μεγιστοποίηση της αίσθησης), η συναίνεση, η καλή επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και η “μεταφροντίδα” που περιλαμβάνει συζήτηση, τσεκάρισμα των συμμετεχόντων μελών και αμοιβαίο “κατέβασμα” από την ορμονική έξαρση (όπως – πρέπει να – συμβαίνει σε όλες τις πρακτικές BDSM).

Θυμίζουμε ότι στο σεξ δεν υπάρχουν στεγανά και ταμπού, η συναίνεση είναι το παν και το spanking είναι πολύ κουλ!