Ως παιχνίδι ρόλων (roleplay) ορίζεται το σεξ με σύντροφο/συντρόφους με έναν τρόπο που ξεφεύγει από την πραγματικότητα, μέσω της ανάθεσης ενός ρόλου (χαρακτήρα) σε κάθε άτομο. Σκοπός πάντα είναι η σεξουαλική ικανοποίηση. Το παιχνίδι ρόλων μπορεί να καλύπτει μια κλίμακα από μερικές “βρώμικες” ατάκες (dirty talking) μέχρι και πλήρεις “θεατρικές πράξεις”. Μπορεί να είναι απλό ή περίπλοκο ανάλογα με την επιθυμία των ατόμων που συμμετέχουν, αφού μπορεί μέχρι και να ενσωματώνει και στολές ή μουσική.
Κάποια από τα πιο συνήθη παιχνίδια ρόλων είναι τα εξής: δάσκαλος/α-μαθητής/τρια, γιατρός-ασθενής, παραβάτης/τρια-φύλακας, ληστής-ιδιοκτήτης/τρια, αφεντικό-εργαζόμενος/η. Επίσης, συχνό είναι να γίνεται παιχνίδι με προσποίηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων (π.χ. γυμναστής-στρια, μασέρ/μασέζ, delivery φαγητών ή πακέτων, ηλεκτρολόγος), δυναμικών (π.χ. διαφορά ηλικίας ή status) και καταστάσεων (π.χ. όταν τα άτομα προσποιούνται ότι γνωρίζονται τυχαία για πρώτη φορά ή ότι κάποιο από αυτά έχει σφηνώσει κάπου και χρειάζεται βοήθεια).
Για ποιο λόγο, όμως, το roleplay μπορεί να προσφέρει τόσο έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση; Το παιχνίδι με ρόλους αξιοποιεί φαντασιώσεις και φετίχ, επιστρατεύει τη φαντασία (η οποία μπορεί να είναι πολύ αφροδισιακή), παίζει με τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση, άρει αναστολές, χαλαρώνει τα “πρέπει” που επιβάλλονται κοινωνικά, προσφέρει μια ελευθερία στα μέλη του παιχνιδιού, αυξάνει την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια ανάμεσά τους αλλά και αναζωογονεί σχέσεις που ίσως έχουν φτάσει σε ένα σεξουαλικό τέλμα. Ο σημαντικότερος ίσως λόγος είναι ότι δίνει την ελευθερία για σπάσιμο των κανόνων, απόρριψη των “μη” και υπέρβαση του εαυτού.
Το παιχνίδι ρόλων μπορεί επίσης να είναι μια καλή εισαγωγή σε πρακτικές BDSM, υποταγής και κυριαρχίας, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά sex clubs έχουν θεματικές βραδιές που ενθαρρύνουν το roleplay και τις ιδιαίτερες ενδυμασιες.
Τα άτομα που εμπλέκονται σε roleplay ή που θέλουν να ξεκινήσουν να εμπλέκονται είναι σημαντικό να γνωρίζουν τη σημασία της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, των ορίων, των ασφαλών λέξεων (safe words) και της ύστερης φροντίδας/bonding (αγκαλιές, χάδια και γλυκόλογα) σε περίπτωση που οι πρακτικές είναι πιο hardcore, και φυσικά της συναίνεσης. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του/της/των συντρόφου/συντρόφων σας και μεγιστοποιήσετε την απόλαυση συμμετέχοντας σε κάτι που όλα τα μέλη επικροτούν εξίσου.
Η φαντασία δεν έβλαψε ποτέ, η υποκριτική είναι τέχνη και το roleplay βεβαίως είναι πολύ κουλ!