Τα “προκαταρκτικά” (foreplay στα αγγλικά) είναι οποιαδήποτε πράξη, πέρα από τη διείσδυση, δημιουργεί, αυξάνει ή κλιμακώνει τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ορισμοί ποικίλλουν: συχνά θεωρείται το πρώτο κομμάτι της σεξουαλικής επαφής ή το “ζέσταμα” πριν από τη διείσδυση, αλλά αυτός ο ορισμός θεωρείται πλέον πολύ περιοριστικός, αφού και από μόνο του το foreplay αποτελεί κατηγορία σεξουαλικής επαφής, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε οργασμό και η διείσδυση δεν είναι απαραίτητη.

Τα “προκαταρκτικά” μπορεί να αναφέρονται στο φιλί, το άγγιγμα, την αγκαλιά, το μασάζ, το κοινό ντους, το “πείραγμα” (teasing), τη διέγερση του μυαλού, τη φαντασίωση, το μίλα-μου-βρώμικα (dirty talking), τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών (sex toys), τον αμοιβαίο αυνανισμό, το γλείψιμο ή το στοματικό σεξ. Μερικές από τις πιο ερωτογενείς ζώνες του σώματος, που συχνά αποτελούν εστιακά σημεία του foreplay, είναι οι ρώγες, ο λαιμός, οι ώμοι, το εσωτερικό των μηρών, τα χείλη και η περιοχή γύρω από το στόμα, τα αυτιά, επιφανειακές περιοχές γύρω από τα γεννητικά όργανα και, κυρίως, το μυαλό.

Το foreplay έχει σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά οφέλη. Μπορεί να οδηγήσει σε ύγρανση, να δημιουργήσει διαστολή στον κόλπο ή χαλάρωση του σφιγκτήρα του πρωκτού, κάτι που διευκολύνει και κάνει πιο απολαυστική ή και ασφαλέστερη (λόγω μείωσης των τριβών) τη διείσδυση, εάν ακολουθήσει. Προκαλεί, επίσης, διόγκωση των μαστών, διέγερση στις ρώγες (erect nipples), διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και περισσότερη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα. Εκτός αυτών, απελευθερώνει ορμόνες που δημιουργούν συναισθήματα στοργής, δεσίματος και ευφορίας, άρει τις αναστολές, διώχνει το άγχος και χτίζει οικειότητα.

Η σημασία του foreplay αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, αφού έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα άτομα με κόλπο αδυνατούν να έρθουν σε οργασμό – μόνο – με τη διείσδυση, επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ότι τα άτομα με πέος για να φτάσουν στο επίπεδο διέγερσης που χρειάζεται για τον οργασμό, αλλά συχνά παρόμοιες είναι και οι εμπειρίες των ατόμων με πέος, που απολαμβάνουν πιο έντονους και βαθείς οργασμούς μετά από foreplay. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων με κόλπο που μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο μέσω διείσδυσης δεν ξεπερνά το 30%, ενώ πολλά είναι τα άτομα που διεγείρονται περισσότερο από την ιδέα της σεξουαλικής επαφής (και το foreplay) παρά από το διεισδυτικό σεξ καθαυτό.

Πρόσφατα, η γνωστή εφαρμογή dating Grindr προσέθεσε στις επιλογές σεξουαλικού ρόλου το “side”, μετά από τη διαπίστωση ότι οι όροι διπόλου (top, bottom, versatile) δεν μπορούν να καλύψουν όλο το φάσμα της πολύπλοκης ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το “side” αναφέρεται σε άτομα που λαμβάνουν ευχαρίστηση από τα φιλιά, τις αγκαλιές, το τρίψιμο, το στοματικό σεξ και τον αυνανισμό, αλλά όχι από την πρωκτική διείσδυση, την οποία μπορεί να έχουν δοκιμάσει, αλλά δε βρίσκουν ερωτική.

Το foreplay, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει από μόνο του σεξουαλική πράξη, είναι απολαυστικό και φυσικά πολύ κουλ!