Ο προστάτης είναι ένας μικρός, λαστιχένιας υφής αδένας του αναπαραγωγικού συστήματος ατόμων με πέος. Βρίσκεται μερικά μόλις εκατοστά μπροστά από τον πρωκτό (προς την κατεύθυνση της κοιλιάς), σε εσωτερικό σημείο ανάμεσα στη βάση του πέους και στον ορθό. Έχει το μέγεθος ενός καρυδιού και μέσο βάρος περίπου 11 γραμμάρια.
Η βασική λειτουργία του προστάτη είναι ότι συνιστά βοηθητικό αδένα του αναπαραγωγικού συστήματος: παράγει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Αυτό το υγρό προστατεύει και βοηθά το σπέρμα/γενετικό υλικό να κινηθεί και να επιβιώσει, και αποβάλλεται κατά το πρώτο μέρος της εκσπερμάτισης, αφότου το πιέσει ο προστάτης προς την ουρήθρα.
Άλλη – και πιθανόν λιγότερο γνωστή αλλά περισσότερο πικάντικη – λειτουργία του προστάτη είναι ότι αποτελεί ερωτογενή ζώνη του σώματος ατόμων με πέος. Είναι δυνατό για μερικά άτομα να έρθουν σε οργασμό μέσω διέγερσης αποκλειστικά και μόνο του προστάτη, χωρίς επαφή με το πέος τους, κάτι που οδήγησε στο να ονομαστεί (πιθανόν ανακριβώς) η περιοχή του τοιχώματος του ορθού δίπλα στον προστάτη ως «σημείο G» ή εναλλακτικά «σημείο P», λογοπαίγνιο με το «σημείο G» και το «prostate». Ο προστάτης μπορεί να οδηγήσει σε έντονους οργασμούς εξαιτίας του ότι περιέχει μεγάλο αριθμό νευρικών απολήξεων, συγκεκριμένα σχεδόν τόσες όσες και η κλειτορίδα. Οι οργασμοί που προκαλούνται από τη διέγερση του προστάτη χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, αλλά είναι πιο δυνατοί – λέγεται ότι είναι μια αίσθηση που διακατέχει όλο το σώμα.
Οι τρόποι να διεγερθεί ο προστάτης είναι δύο: εσωτερικά και εξωτερικά. Η εσωτερική οδός συνεπάγεται αφή και διείσδυση – ο προστάτης βρίσκεται λίγα εκατοστά μέσα από τον πρωκτό. Ο τρόπος εξωτερικής διέγερσης γίνεται μέσω μασάζ ή τριψίματος του περινέου, της περιοχής δέρματος ανάμεσα στο όσχεο και στον πρωκτό.
Το αν ένα άτομο θα έρθει σε οργασμό μέσω της διέγερσης του προστάτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η στάση, η ποσότητα λιπαντικού ή το κατά πόσο έχουν προηγηθεί άλλα σεξουαλικά «παιχνίδια» και το πόσο άνετα νιώθει. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που χρειάζεται δοκιμές και λάθη μέχρι να βρεθεί η σωστή προσέγγιση, ενώ πολλά άτομα μπορεί να μην λαμβάνουν ευχαρίστηση γενικότερα από αυτή την πρακτική.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι μια τέτοια σωματική αίσθηση δε σχετίζεται καθόλου με έναν κοινωνικό προσδιοριστή, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου. Παρόλο που η πρακτική είναι στερεοτυπικά περισσότερο συνδεδεμένη με ομοφυλόφιλους cisgender άνδρες, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οποιοδήποτε σώμα με πέος πιθανόν μπορεί να βιώσει μεγάλη ευχαρίστηση από αυτή τη διέγερση. (Did someone say “pegging”?)
Οι οργασμοί από τη διέγερση του προστάτη είναι αληθινοί, η ευχαρίστηση που λαμβάνει οποιοδήποτε άτομο από αυτούς είναι φυσιολογική και το να γνωρίζεις για τον προστάτη είναι πολύ κουλ!
* Μετά την ηλικία των 45 συνίσταται μια ετήσια εξέταση του προστάτη ως μέρος του ετήσιου check-up.