Στη στήλη μας “Sexperts” μιλάμε με άτομα που εργάζονται στον τομέα της σεξουαλικής υγείας και τα ρωτάμε για όσα θα θέλατε να μάθετε. Σήμερα φιλοξενούμε τη Ντίντα Ζαφειρίου, tester στο Athens Checkpoint. Η Ντίντα ήταν εθελόντρια στις δράσεις του Checkpoint και της Θετικής Φωνής ήδη από το 2018, ενώ από το 2022 εργάζεται επαγγελματικά τόσο στο Checkpoint της Αθήνας όσο και στο Red Umbrella Athens.

 

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον τομέα της σεξουαλικής υγείας;

Από το λύκειο ακόμα είχα ενδιαφέρον να ψάχνω και να μαθαίνω για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάτι που δε γινόταν μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Αργότερα, ως φοιτήτρια έμαθα για το Checkpoint από μια δράση που έκαναν στη σχολή μου. Μου έκανε εντύπωση που μίλαγαν τόσο ανοιχτά για τον HIV χωρίς κάποιο ταμπού, τόσο πολύ που αμέσως θέλησα να ασχοληθώ κι εγώ με αυτόν τον τομέα.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Η ανακούφιση των ωφελούμενων όταν καταλαβαίνουν πως είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε.

Πώς είναι να ανακοινώνεις σε κάποιο άτομο ότι έχει ένα αντιδρών (θετικό) αποτέλεσμα στην εξέταση HIV;

Με τη γλαφυρότητα και με τη σοβαρότητα που απαιτεί η περίσταση, ενώ παράλληλα δίνω στο ωφελούμενο άτομο το χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί αυτό το νέο δεδομένο.

Για ποια πράγματα ρωτάνε συνήθως τα άτομα που έρχονται για εξέταση;

Οι περισσότερες ερωτήσεις που ακολουθούν μια εξέταση είναι για την εγκυρότητα των τεστ (που αγγίζει το 99,6 – 100%), την περίοδο παραθύρου (που είναι 3 μήνες), καθώς επίσης και για ασφαλέστερες πρακτικές.

Πιστεύεις πως έχει υποχωρήσει καθόλου ο πανικός και το άγχος που συνοδεύει την εξέταση για HIV;

Δυστυχώς όχι κι αυτό οφείλεται σε ελλειπή ή και λάθος ενημέρωση από το διαδίκτυο, στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ακόμα και στην ύπαρξη στίγματος. 

Απασχολείσαι και στο κέντρο ημέρας για άτομα που εργάζονται στο σεξ Red Umbrella Athens. Πώς είναι η εμπειρία αυτή και πώς αντιδρούν τα ωφελούμενα άτομα του κέντρου στις δωρεάν εξετάσεις που πραγματοποιείτε εκεί;

Η απασχόληση με το Red Umbrella με έκανε να καταρρίψω ορισμένα στερεότυπα που η κοινωνία μας φορτώνει. Μου έμαθε αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα πώς να προσεγγίζω τα ωφελούμενα άτομα και πώς να είμαι πιο δημιουργική και παραγωγική στη δουλειά μου. Στα ωφελούμενα άτομα αρέσει πολύ η διενέργεια εξετάσεων στο Red Umbrella, διότι, πέρα από τις δωρεάν εξετάσεις, θα συναντήσουν ένα φιλικό μη επικριτικό περιβάλλον, καθώς επίσης υπάρχει η προθυμία από το κέντρο να βοηθήσει (όπως και αν μπορεί) σε άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Πιστεύεις ότι η νεότερη γενιά (18-25 ετών) έχει περισσότερες γνώσεις στο κομμάτι της σεξουαλικής υγείας σε σχέση με τις προηγούμενες;

Ναι, καθώς όσο περνάει ο καιρός το ταμπού σε σχέση με το σεξ ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές.

Πες μας μια σύντομη συμβουλή για την πρόληψη και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.

Μη φοβάστε το σεξ, απολαύστε το! Η καλύτερη απόλαυση, μετά την ηδονή, είναι να ξέρουμε ότι έχει γίνει σωστή χρήση προφύλαξης και τακτική εξέταση για τυχόν ΣΜΛ.