Υπάρχει πληθώρα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), κάποια από τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα άμεσα και κάποια καθυστερημένα. Τα πιο βασικά ΣΜΝ για τα οποία καλό θα είναι να εξεταζόμαστε είτε αναγνωρίσουμε συμπτώματα ή ακόμη και σε προληπτικό επίπεδο είναι ο HIV, οι ηπατίτιδες Α, Β και C (αν και από την στιγμή που υπάρχει εμβόλιο για τις ηπατίτιδες Α και Β συστήνεται να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι), τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη.

Η συχνότητα εξέτασής μας για όλα ή μερικά από τα παραπάνω νοσήματα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως από το αν είμαστε σεξουαλικά ενεργοί, αν είμαστε σε σταθερή σχέση ή αντιθέτως έχουμε τακτική εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, αν χρησιμοποιούμε προφυλάξεις σε όλες ή όχι τις επαφές, σε τι σεξουαλικές πρακτικές εμπλεκόμαστε κ.α.

Εξετάσεις μπορούμε να κάνουμε σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, στα απαραίτητα τμήματά τους και ειδικά αν υπάρχει δερματολογικό τμήμα ή Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο ή ιδιωτικό νοσοκομείο και σε κέντρα στη κοινότητα όπως τα Checkpoint.