Γενικότερα το στοματικό σεξ κατατάσσεται στις πρακτικές χαμηλού έως και μηδενικού ρίσκου δεδομένης της προϋπόθεσης της καλής εν γένει στοματικής υγιεινής μας.

Αντιθέτως και για μια πιθανή μετάδοση της HIV λοίμωξης μέσω απροφύλακτου στοματικού σεξ, μια κακή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει την παρουσία τραυματισμού του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας, μια ανοιχτή πληγή, χαλασμένα δόντια, περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα κ.ο.κ. Σε κάποια από αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε δυνητικά ο HIV να εισέλθει στην δική μας κυκλοφορία και ως εκ τούτου να μολυνθούμε. Αν αντιθέτως έχουμε μια καλής ποιότητας στοματική υγιεινή, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια μόλυνση με HIV καθότι το σάλιο μας λειτουργεί προστατευτικά.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις στοματικού σεξ που θα μπορούσαν να μας φέρουν σε επαφή με τον ιό είναι οι ακόλουθες: α) αν το άτομο που δέχεται στοματικό σεξ έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο (η ποσότητα του ιού δηλαδή αρχικά στο αίμα και μετά στα υπόλοιπα βιολογικά υγρά) ή πάσχει από κάποιο άλλο μη θεραπευμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο άτομο που κάνει στοματικό σεξ, 2) αν το θετικό στον HIV άτομο εκσπερματίσει μέσα στο στόμα του ατόμου που του κάνει στοματικό σεξ, 3) αν το θετικό στον HIV άτομο έχει πληγή ή τραυματισμό στο πέος/αιδοίο του, 4) αν υπάρχει αιμορραγία ή πληγή στο στόμα του ατόμου που κάνει στοματικό σεξ.