ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ;

Η ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) οφείλεται σε ιό που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί ήπια ασθένεια η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες. Ορισμένα άτομα μπορεί να αρρωστήσουν πιο βαριά, ειδικά όσα έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα σε εγκυμοσύνη και μικρά παιδιά.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Εξανθήματα, φουσκάλες, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, δυσκολία στην κατάποση, ρίγος και εξάντληση. Τα εξανθήματα εμφανίζονται συνήθως αρχικά στο κεφάλι, 1-5 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και επεκτείνονται στον κορμό, με τη μορφή κηλίδων που εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, οι οποίες τελικά υποχωρούν. Ωστόσο στην πρόσφατη έξαρση τα εξανθήματα παρατηρούνται κυρίως ή περιορίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

 

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

 – μέσω της στενής επαφής με αναπνευστικά σταγονίδια μεγάλου μεγέθους, όπως αυτά που προκαλούνται από βήχα ή φτέρνισμα

– μέσω της επαφής με τα εξανθήματα ή με αντικείμενα (π.χ. ρούχα, κλινοσκεπάσματα) που έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό

Η σεξουαλική επαφή αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης η οποία μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο σε ένα άλλο.

 

ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο για την ευλογιά μπορεί να έχει προληπτική (πριν την έκθεση στον ιό) όσο και θεραπευτική (μετά την έκθεση) δράση. Στη δεύτερη περίπτωση, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγηθεί εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση ώστε να προληφθεί η εκδήλωση της ασθένειας ή εντός 14 ημερών για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα.

 

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ & HIV

Αν και τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πολύ περιορισμένα, δε φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για τα άτομα που ζουν με HIV. Ο μεγαλύτερος αριθμός CD4 στα άτομα που ζουν με HIV συνδέεται με την καλύτερη αντιμετώπιση της λοίμωξης.

 

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΗΝ GAY ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Όπως επισήμανε και το UNAIDS, η εσφαλμένη αντίληψη πως η πρόσφατη έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων αφορά αποκλειστικά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ενισχύει τα ομοφοβικά στερεότυπα και δημιουργεί έναν επικίνδυνο εφησυχασμό του ευρύτερου πληθυσμού.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΕΧΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις επαφές σας με άλλα άτομα και επικοινωνήστε με τον/τη γιατρό σας, απευθυνθείτε για συμβουλές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ: 210 5212054 (24ωρη γραμμή) ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα eody.gov.gr.