Από την Δευτέρα 16 μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, στόχος μας ήταν να κάνουμε την εξέταση HIV ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλους/όλες/όλα.

Για αυτό τον λόγο, τα κέντρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν τον κόσμο χωρίς ραντεβού, ενώ οι εθελοντές και εθελόντριές μας βγήκαν στο δρόμο για να ενημερώσουν σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την ευκολία της εξέτασης.

Γνωρίζοντας καλά το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» συνεργαστήκαμε με τον ΟΚΑΝΑ παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις HIV στο Πάρκο Ξουθου, στο STEKI 46, στην Μονάδα Χορήγησης του Λαϊκού Νοσοκομείου, στον Ξενώνα Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών του Δήμου Αθηναίων και στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, συμπράξαμε με το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και την Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με υπηρεσίες κινητής μονάδας ΕΣΠΑ για δωρεάν εξετάσεις στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, οι εξωτερικές δράσεις μας δεν τελείωσαν εδώ, αφού βρεθήκαμε και στο Θησείο, στην Πλατεία Ομονοίας, στο Shamone, στο Sodade2 και στο Alexander Sauna. Ειδική αναφορά αξίζει στο ότι επισκεφθήκαμε και Ρομά κοινότητες στο Μενίδι στo πλαίσιo των νέων outreach δράσεων του Streetwork Project.

Τελικά ο στόχος επετεύχθη και ανταποκριθήκαμε στο ζητούμενο του σλόγκαν μας: Εξετάσου. Ενημερώσου για τον HIV. Σπάσε το στίγμα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 423 εξετάσεις HIV, ενώ πληροφορήσαμε το κοινό για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον HIV, το U=U, την PEP, την PrEP και τη σεξουαλική υγεία γενικότερα. Όραμά μας είναι πως κάποια μέρα το στίγμα γύρω από τον HIV και τη σεξουαλικότητα εν γένει θα σταματήσει να υπάρχει. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης, πρόληψης και ενημέρωσης.

Ευχαριστούμε όλη την ομάδα του Athens Checkpoint, του Thessaloniki Checkpoint, του Streetwork Project, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, που εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας. Ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο το δίκτυο εθελοντών μας που συμμετείχε στις δράσεις μας και μας απέδειξε για ακόμα μια φορά πως η συλλογικότητα και η ομαδική δουλειά μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα. 

 

* Ευχαριστούμε τον Γιάννη Μποζιάρη και την ομάδα του Checkpoint για το φωτογραφικό υλικό.