Από τη Δευτέρα 21 μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, στόχος μας ήταν να κάνουμε την εξέταση HIV ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλους/όλες/όλα. Με σύνθημα “Εξετάσου. Μίλα για τον HIV. Σπάσε το Στίγμα” καλέσαμε το κοινό μαζικά να εξεταστεί, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον ιό και για τη σεξουαλική υγεία και να καταρρίψουμε μύθους και παρερμηνείες που οδηγούν στο στίγμα και σε διακρίσεις.

Τα κέντρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν τον κόσμο χωρίς ραντεβού παραμένοντας ανοιχτά και τις Δευτέρες, ενώ οι εθελοντές και εθελόντριές μας βγήκαν στο δρόμο για να ενημερώσουν σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την ευκολία της εξέτασης.

Συνεργαστήκαμε με τον ΟΚΑΝΑ, παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις HIV στο STEKI 46 και στον Ξενώνα Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών του Δήμου Αθηναίων, με το ΚΕΘΕΑ για δωρεάν εξετάσεις στη δομή ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις και στην Πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS και με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, οι εξωτερικές δράσεις μας δεν τελείωσαν εδώ, αφού βρεθήκαμε και στην Πλατεία Ομονοίας, στο Alexander Sauna, στο Expose Club, στο Bau’s Bar και στο Enola Bar. Ειδική αναφορά αξίζει στο ότι επισκεφθήκαμε και Ρομά κοινότητες στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά – Παράρτημα Ρομά.

Τις δομές μας επισκέφτηκαν για να εξεταστούν και να τονίσουν τη σημασία της πρόληψης η Νατάσα Γιάμαλη, ο Παύλος Χάππιλος, η Zoe Pre, ο Τάσος Μπιμπισίδης, η Δάφνη Καραβοκύρη, ο Γιώργος Δάσκαλος, η Νατάσσα Μποφίλιου και η Χρυσηίδα Γκαγκούτη. Με αυτόν τον τρόπο λειτούργησαν ως ambassadors της πρωτοβουλίας και διέδωσαν το μήνυμα του Checkpoint στο κοινό που τις/τους ακολουθεί. Τις/τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Καθόλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης το Checkpoint εμφανιζόταν στο Pride 98.6 για να ακουστούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον HIV, τα οφέλη της πρόληψης, την PEP και την PrEP. Ευχαριστούμε θερμά το σταθμό για το βήμα που μας έδωσε και για τη σημαντική του συνεισφορά στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, το Κέντρο Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint παρείχε δωρεάν εξετάσεις HIV στην Πλατεία Μοναστηρακίου συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με σύνθημα “Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο”.

Εκτός από την μαζική προσέλευση του κοινού, το περίπτερό μας επισκέφτηκαν οι: Αλέξης Τσίπρας (Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης), Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Γιώργος Σταμάτης (Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας), Παύλος Χρηστίδης (Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.), Γιάννης Βήκας (Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.), Κατερίνα Γκαγκάκη (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων), Μανόλης Καλαμπόκας (Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων), Πηνελόπη Αναστασοπούλου (παρουσιάστρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια), Ηλιάνα Παπαγεωργίου (μοντέλο, παρουσιάστρια), Μαριάννα Τουμασάτου (ηθοποιός), Πέτρος Λαγούτης (ηθοποιός), Αποστόλης Τότσικας (ηθοποιός), Μαρία Κορινθίου (ηθοποιός, παρουσιάστρια), Γιάννης Στάνκογλου (ηθοποιός), Ρούλα Ρέβη (φωτογράφος), Γιώργος Παπαδάκης (δημοσιογράφος), Μαρία Αναστασοπούλου (δημοσιογράφος), Ρίτσα Μπιζόγλη (δημοσιογράφος) και Σπύρος Σαπουνάς (Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ). Όλες και όλοι μαζί έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της εξέτασης HIV και για να δώσουν τέλος στο φόβο της εξέτασης και στο στίγμα.

Στη δράση αυτή καθοριστική ήταν η βοήθεια της ομάδας εθελοντισμού της Θετικής Φωνής καθώς και της ομάδας εθελοντών και εθελοντριών της Vodafone Greece, οι οποίες ενημέρωναν το κοινό σχετικά με τη διαδικασία της εξέτασης καθώς και για τον HIV, διανέμοντας παράλληλα ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν προφυλακτικά. Τις/τους ευχαριστούμε όλες/όλους θερμά.

Στη Θεσσαλονίκη η προγραμματισμένη δράση testing στην Πλατεία Αριστοτέλους ακυρώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά το Thess Checkpoint (όπως και το Ath Checkpoint) παρέμεινε ανοιχτό από τις 12.00 ως τις 20.00 υποδεχόμενο το κοινό χωρίς την προϋπόθεση προγραμματισμένου ραντεβού. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το Ath Checkpoint και το Thess Checkpoint παρείχε συνολικά 227 εξετάσεις για HIV.

Από τις 21 Νοεμβρίου ως και την 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.408 εξετάσεις HIV, ενώ πληροφορήσαμε το κοινό για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον HIV, το U=U, την PEP, την PrEP και τη σεξουαλική υγεία γενικότερα. Όραμά μας είναι πως κάποια μέρα το στίγμα γύρω από τον HIV και το σεξ εν γένει θα σταματήσει να υπάρχει. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης, πρόληψης και ενημέρωσης.

Ευχαριστούμε όλη την ομάδα του Ath Checkpoint, του Thess Checkpoint, του Streetwork Project, της Gilead Sciences, της ΕΕΜΑΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του Δήμου Καλαμαριάς που εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε από κοινού το στόχο μας. Ευχαριστούμε πολύ τις επιχειρήσεις που μας επέτρεψαν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο χώρο τους. Ευχαριστούμε τις/τους ambassadors της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης και όλα τα άτομα που επισκέφτηκαν το περίπτερο μας στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο το δίκτυο εθελοντών μας (της Θετικής Φωνής, της Vodafone και των υπόλοιπων φορέων) που συμμετείχε στις δράσεις μας και μας απέδειξε για ακόμα μια φορά πως η συλλογικότητα και η ομαδική δουλειά μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μποζιάρης, Εμμανουέλα Μπουρμπουχάκη – Photoshop Company, Βικτωρία Λαβράνου – Photography