Η πολυγαμία είναι η φιλοσοφία και η πρακτική της σύνδεσης ενός ατόμου, σεξουαλικά ή συναισθηματικά, με πολλά άτομα ταυτόχρονα σε ένα ανοιχτό και ειλικρινές πλαίσιο. Η πολυγαμία είναι συχνότερη απ’ ό,τι πιθανώς νομίζετε: σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, το 6% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως «πολυγαμικό».

Παρόλο που είναι κοντινές έννοιες, η πολυγαμία δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτή της ανοιχτής σχέσης, όπου ένα ζευγάρι έχει συμφωνήσει ότι το ένα ή και τα δύο μέλη του επιτρέπεται να κάνουν σεξ με άλλα άτομα. Ωστόσο, τα πολυγαμικά ζευγάρια μπορεί επίσης να έχουν ανοιχτή σχέση. Τόσο η ανοιχτή σχέση και η πολυγαμία αλλά και η πρακτική ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων (swinging) εμπίπτουν στον ευρύτερο όρο – ομπρέλα της «συναινετικής μη μονογαμίας».

Υπάρχουν πολλοί τύποι πολυγαμικών σχέσεων. Μπορεί να πρόκειται για ένα ζευγάρι που επιδιώκει σχέσεις (ξεχωριστά ή από κοινού) εκτός της κύριας σχέσης του, μπορεί να πρόκειται για άτομα με πολλαπλές ανεξάρτητες – ξεχωριστές σχέσεις ή ακόμη και σχέσεις μεταξύ τριών ή περισσότερων ατόμων, αλλά ακόμη μπορεί να πρόκειται για μια κλειστή πολυγαμική σχέση παραπάνω των δύο ατόμων που όμως δεν βλέπουν άλλα άτομα ή δεν φέρνουν περισσότερα άτομα στη σχέση.

Γνωστοί μύθοι για την πολυγαμία είναι οι εξής: τα άτομα που εμπλέκονται σε πολυγαμικές σχέσεις και πρακτικές δεν ξέρουν τι θέλουν ή φοβούνται τη δέσμευση, η πολυγαμία οδηγεί τα ζευγάρια σε μεγαλύτερες τριβές, δημιουργεί περισσότερη ζήλεια, καταστρέφει την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη ή ακόμα και έχει δημιουργηθεί σαν όρος σε μια προσπάθεια «νομιμοποίησης της απιστίας».

Ο λόγος που οι παραπάνω μύθοι δεν ισχύουν, παρά τις δημοφιλείς πεποιθήσεις, είναι ότι το πώς νοηματοδοτούνται έννοιες όπως η «δέσμευση» και η «απιστία» μπορεί να διαφέρει ριζικά από άτομο σε άτομο με αποτέλεσμα, παραδείγματος χάριν, οι πολυγαμικές πρακτικές να μην ερμηνεύονται σε καμία περίπτωση ως απιστία από τα εμπλεκόμενα άτομα. Επιπλέον, η συναίνεση, η ανοιχτή επικοινωνία και οι ειλικρινείς συζητήσεις αποτελούν τα σημαντικότερα συστατικά για μια πολυγαμική σχέση ή συσχέτιση. Τέλος, η πολυγαμία φυσικά και δεν ταιριάζει σε όλα τα άτομα ούτε σε όλες τις σχέσεις.

Σας κινήσαμε το ενδιαφέρον; Να θυμάστε ότι η ειλικρινής επικοινωνία και η συναίνεση είναι το παν και ότι η πολυγαμία, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι πολύ κουλ!