Το scissoring (ελληνιστί γνωστό ως «ψαλίδια») ορίζεται ως η σεξουαλική πρακτική κατά την οποία δύο άτομα κάθονται το ένα απέναντι από το άλλο και σταυρώνουν τα πόδια τους έτσι ώστε τα γεννητικά τους όργανα να εφάπτονται, με στόχο την εξωτερική διέγερση των δύο σωμάτων. Έχει αυτή την ονομασία εξαιτίας του ότι η στάση αυτή μοιάζει με δύο ψαλίδια που ανοίγουν και ενώνονται, με τα πόδια του κάθε ατόμου να μοιάζουν με τις λεπίδες του ψαλιδιού.

Κατά κάποιο τρόπο, οι πρώτες αναφορές στο ψαλίδισμα χρονολογούνται στο 17ο αιώνα, όταν χρησιμοποιούσαν τον προγενέστερο όρο «τριβαδισμός» για να περιγράψουν την πρακτική όπου δύο άτομα με κόλπο στέκονται όρθια, αντικρίζοντας το ένα το άλλο, και τρίβουν τις κλειτορίδες τους. Ο όρος αυτός είναι προσβλητικός – ομοφοβικός και σταμάτησε να χρησιμοποιείται περί τον 19ο αιώνα.

Το ψαλίδισμα έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού και ειρωνείας ή έχει απορριφθεί ως «επινόηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης» σε μια προσπάθεια κατανόησης του μη ετεροκανονικού σεξ. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια πρακτική που έχει πολλές διαφορετικές μορφές, προσαρμόζεται πλήρως στις επιθυμίες των εμπλεκόμενων μερών και προσφέρει μεγαλύτερη εγγύτητα και σύνδεση. Ένας από τους λόγους που το ψαλίδισμα δίνει τόση ευχαρίστηση έχει να κάνει ακριβώς με αυτή την αυξημένη εγγύτητα, αλλά και με το ότι ωθεί πολλές φορές τα άτομα να επιβραδύνουν τους ρυθμούς, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο αισθησιασμό αλλά και οικειότητα. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε οργασμό, ίσως και συχνότερα σε σχέση με το διεισδυτικό σεξ, εξαιτίας του ότι διεγείρει έντονα ερωτογενείς ζώνες του σώματος, όπως είναι η κλειτορίδα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και πολύς κόσμος δε γνωρίζει είναι πως το ψαλίδισμα, αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη πως αφορά δύο άτομα με κόλπο, είναι μια σεξουαλική πρακτική που μπορεί να γίνει ανάμεσα σε οποιαδήποτε σώματα (π.χ. ακόμα και μεταξύ δύο ατόμων με πέος), αφού τα κύρια συστατικά του «ψαλιδιού» είναι η συγκεκριμένη στάση που περιγράφηκε παραπάνω και η τριβή μεταξύ των σωμάτων. Επίσης, τα γεννητικά όργανα μπορούν να τριφτούν με το πόδι, τον μηρό, το στήθος, τον πισινό ή άλλα σημεία του σώματος. Τέλος, μπορεί να υπάρξει και διείσδυση, ανάλογα και με την ανατομία των εμπλεκόμενων ατόμων, παραδείγματος χάριν και με τη χρήση sex toys.

Τρόποι για να βελτιωθεί η εμπειρία του ψαλιδίσματος είναι οι πιο αργοί ρυθμοί, η έντονη οπτική επαφή, η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, κάποιες φορές η τοποθέτηση λιπαντικού, και φυσικά η ξεκάθαρη επικοινωνία, που πάντα βοηθά στο σεξ.

Υπενθυμίζουμε πως το scissoring δεν «είναι ο μοναδικός τρόπος που κάνουν σεξ οι gay γυναίκες», πως δε σχετίζεται με ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό και – εννοείται! – πως είναι πολύ κουλ!